Güneydoğu Asya’nın kalbinde yer alan Malezya, büyüleyici ve oldukça egzotik bir ülke. Malay, Çinli ve Hintliler ile Sabah ve Sarawak bölgelerindeki birçok yerli topluluktan oluşan bu çok renkli yapı, Malezya’daki kültürlerin eşsiz ve ilham verici birleşimini oluşturuyor. Gelin şimdi hep beraber okudukça "Aaa ne acayipmiş yahu!" diyebileceğimiz Güneydoğu Asya’da yer alan bu egzotik ülkeye dair 10 şaşırtıcı bilgiye beraber bakalım.
1- Gökdelenlerin Yayında Tarihi Binaların Olduğu Şehir: Kuala Lumpur
Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur, şüphesiz Asya’nın en canlı ve en heyecan verici şehirlerinden bir tanesidir. Kuala Lumpur’un onlarca metre yüksekliğe sahip gökdelenleri arasında bulunan eski yapılar, ülkenin zengin tarihine ışık tutmaktadır.
2- Malezya’da Onlarca UNESCO Dünya Mirası Varlığı Bulunur
Melaka, Penang, Langkawi, Kuching, ve Kota Kinabulu gibi Malezya’nın gidilebilecek diğer noktalarının her birinin de kendine özgü çekicilikleri vardır. UNESCO Dünya Mirası Şehri olan George Town, UNESCO Dünya Mirası Şehri Melaka, UNESCO Dünya Mirası Alanı Kinabalu Parkı, UNESCO Dünya Mirası Alanı Gunung Mulu Milli Parkı ve Langkawi UNESCO Küresel Jeoparkı gibi UNESCO ödülleri alan bölgeleri vardır.
3- Ülkede Resmi Dil Olmasa da Malezya'da Herkes İngilizce Konuşur
Malezya'da hemen hemen herkes İngilizce konuşur, ister taksi şoförü, ister satıcı, ister sokaktaki rastgele bir kişi olsun, yardım istediğiniz kişi fark etmez. Hemen hemen her TV ve radyo istasyonu İngilizce'dir. Gazetelerin %50'den fazlası da bu dilde yazılmaktadır. Ve konuşulan İngilizcelerinin çoğu, yerel olarak Manglish olarak adlandırılan yerel dillerdeki kelimelerle birleştirilmiş İngilizcenin bir karışımıdır. Tüm bunlara rağmen İngilizce, Malezya'da resmi bir dil değildir. Bahasa Malay, Malezya'nın resmi dilidir. Malezyalılar, sömürge geçmişleri nedeniyle İngilizceyi resmi dil olarak kabul etmeseler de, Malezya'nın çok kültürlülüğü İngilizcenin kullanımını zorunlu kılıyor. Etnik Malayların Hintli veya Çinli göçmenlerle iletişim kurmasının tek yolu İngilizcedir.
4- Malezya'daki Doğal Güzellikler ve Mağaralar Adeta Efsanedir
Malezya’nın gür ve iyi korunmuş doğal peyzajı, geniş bir eko-macera yelpazesi için idealdir. Malezya’nın Taman Negara (dünyanın en eski tropik yağmur ormanlarından biri) gibi yağmur ormanları etkileyici bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir ve bazı nedir endemik türlere de ev sahipliği yapmaktadır.
Borneo'daki Gunung Mulu Ulusal Parkı, yarasalarla dolu 295 km'den fazla mağaraya ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda dünyadaki en büyük mağara odası olan Sarawak Mağarası’na da ev sahipliği yapmaktadır. 1 mil uzunluğundaki Geyik Mağarası, birbirine yakın park edilmiş 8 Boeing'in sığacağı kadar uzun olmasıyla da ünlüdür.
5- Malezya Onlarca Kez Turizm Ödülü Almıştır
Malezya yıllar içinde aldığı sayısız uluslararası ödül ile bölgedeki ve dünyadaki en iyi seyahat noktalarından birisi olarak yerini sağlamlaştırmıştır. 2011 yılında ülke Dünya Seyahat Ödülleri içerisinde Asya’nın lider DSpor Turizm Merkezi ödülünü alırken, Kuala Lumpur ise Asya’nın Lider Şehir Destinasyonu ödülünü almıştır. Malezya aynı zamanda Lonely Planet’in Dünyanın İlk On Ülkesi listesine girmiş, Uygun Fiyatlı Destinasyonlar ve Medikal Maceralarda önde gelen yerler sıralamasında da yer almıştır.
6- Malezya’da Kedilere İthaf Edilen Bir Kent Bulunur
Dünyanın kedilere ithaf edilen tek kenti olan Kuching, Malayca’da “kedi” demektektir. Kedi kentinde Kedi müzesinden Sarawak Müzesine, Sarawak Kültür Köyünden, Bako Milli Parkına kadar ziyaret edebileceğiniz çok yer bulunur.
7- Malezya’da 4 Rakamı Uğursuz Kabul Edilir
13'üncü Cuma size korkutucu mu geliyor? Sıkı durun; Malezya’da 4 numarası uğursuz kabul edilir. Malezya’da herhangi bir binanın dördüncü katına ulaştığınızda, katın '4' yerine '3A' olarak numaralandırıldığını görürsünüz. Bu tuhaflığın ardındaki mantık, onlar için '4' rakamının fonetik yazılışının ölüm sesine benzer olmasıdır.
8- Dünyanın En büyük Çiçeği: Rafflesia
Malezya hakkında en az bilinen gerçeklerden biri, bu yemyeşil ülkenin dünyanın en büyük çiçeğini yetiştirmesidir. Rafflesia adlı çiçek, Sabah bölgesinde bolca büyür. 106,7 cm çapında ve 11 kilo ağırlığındaki bu dev orman bitkisi, gövdesi ve hatta kökü olmadan çiçek açabilir!

9- Singapur, Bir Zamanlar Malezya’ya Bağlıydı
Singapur, Malezya'nın bir parçasıydı. 9 Ağustos 1965'te Singapur, Malezya'dan ayrıldı ve bağımsız bir devlet oldu. Singapur’un Malezya’dan ayrılması iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle oldu. 1964'te Singapur ve Malezya arasındaki ayrımı tanımlayan ırksal ayaklanmalar bile gerçekleşti.
10- Malezya Çok Kültürlü Bir Ülkedir
Malezya'nın diğer ilginç gerçeklerinden biri de Malezya'daki yaşam standardının Asya'daki diğer ülkelere göre oldukça yüksek olmasıdır. Bu yüzden özellikle Çin ve Hindistan'dan gelen çok sayıda göçmen Malezya’da yaşar.
Bonus: Sokak Sanatı Malezya’da Son Derece Popülerdir
Malezya, dünyanın en güzel sokak sanatlarından bazılarına sahiptir. Buradaki duvardaki resimler bir vandalizm eylemi olarak görülmez, hatta kimse bu duvar resimlerini de tahrip etmez. Her grafiti anlatacak farklı bir hikayeye sahiptir ve genellikle yerin ve vatandaşlarının tarihini temsil eder. Kuala Lumpur, Ipoh, Penang ve Malacca'daki duvar resimleri olan sokak sanatı Malezya'nın hemen hemen her yerinde bulunabilir.