Son zamanlarda metaverse kavramını sıklıkla duymuş olabilirsiniz. Sadece birkaç ay içinde ise bu kavram Facebook ve Microsoft gibi büyük hacimli şirketlerin iddialı planlarını paylaştığı trend bir konu haline geldi. Peki en yalın ve anlaşılır haliyle metaverse nedir? Ve ne zaman tam olarak hayatımıza girecek? Bu içeriğimizde metaverse hakkında en çok merak edilen konuları beraber inceleyeceğiz. Hazırsanız başlıyoruz.
Metaverse Kavramından İlk Olarak 1992 Yılında Bahsedildi
Yazar Neal Stephenson, sanal gerçeklik ortamlarını tasavvur ettiği 1992 yılında yayınlanan bilim kurgu romanı "Snow Crash"te "metaverse" terimini ilk kez kullanan kişidir. O zamandan bu yana artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3D holografik avatarlar, video ve diğer iletişim araçlarını içeren çevrimiçi bir sanal dünya olan gerçek bir metaverse yolunda önemli adımlar atıldı. Metaverse dünyası genişledikçe, tüm insanlığın birlikte yaşayabileceği hiper gerçek bir alternatif dünya sunulması pek de uzak bir ihtimal gibi gözükmüyor.
Kısaca Metaverse Ne Demektir?
Metaverse, insanların dijital avatarlar aracılığıyla etkileşime girdiği kapsamlı bir çevrimiçi dünya olarak tanımlanıyor. Facebook Inc. olarak bilinen Meta Platforms Inc. gibi şirketler metaverse deneyimleri, hizmetleri ve donanımı geliştirme planlarını duyurmaya başladılar.
Facebook yöneticileri metaverse’in ne olduğunu ise şöyle açıklıyor:
Metaverse, sizinle aynı fiziksel alanda olmayan diğer insanlarla oluşturabileceğiniz ve keşfedebileceğiniz bir dizi sanal alan.
Metaverse Deposu Nedir ve Nasıl Çalışır?
Metaverse karma gerçekliktir. Takas Edilemez Jetonlar (NFT) gibi, dijital ürünlerin fiziksel mallar olarak “gerçek” olarak görülebileceği bir yolu temsil eder. Örneğin Pokemon GO oyunu, dijital ürünleri gerçek dünyamıza bağlamanın, bir platformu bir oyundan daha fazlası gibi hissettirebileceğini bize göstermiştir.

Peki Facebook Metaveri Deposu Nedir?
Facebook'un ana şirketi Meta, "metaverse" yaratmak için her yıl milyarlarca dolar harcıyor. Şirket, ana rekabetin Microsoft, Sony, Apple, Epic Games ve Google etrafında sürdüğünü belirtti. Meta'nın peşinde olduğu "metaverse" konsepti, 3D avatarlarla çevrimiçi oyun dünyaları ile oldukça benzerlik gösteriyor.
Metaverse'in Amacı Nedir?
İster sanal gerçeklikte (VR), artırılmış gerçeklikte (AR) veya isterse sadece bir ekranda olsun, metaverse kullanıcılarına refah, sosyalleşme, üretkenlik, kolay alışveriş yapabilme imkanı vadediyor.
Metaverse'de Kripto Teknolojisini Kullanılacak Mı?
Birden fazla şirket, insanların çalışabileceği, oyun oynayabileceği, e-ticaret yapabileceği ve sosyal olarak etkileşime girebileceği yeni nesil sürükleyici sanal dünyalar için geniş bir kavram olan meta veri tabanından yararlanmayı planlıyor.
Metaverse Aslında Bir Sanal Gerçeklik Mi?
Metaverse, bilgisayar üretimi yoluyla gerçek dünyaya paralel olmayı amaçlayan ve sanal gerçeklik (VR) ile artırılmış gerçekliğin (AR), yeteneklerini yönlendiren teknolojilerden meydana geliyor.
Bu Gelişmeler Işığında Meta, Yeni Bir Gelişme Paylaştı
Artık Meta çatısı altına giren Facebook, metaverse’in geleceğini araştırırken, aynı zamanda onu alternatif bir dünya haline getirmek için daha fazla araç ve ekipman geliştirmeye çalışıyor. Şirket son olarak giyildiğinde kullanıcıların bu alternatif dünyadaki şeylere dokunmasını sağlayacak dokunsal bir eldiven üzerinde çalıştığını duyurdu.
Meta, “Sanal dünyada gerçek dünyadaki kadar hünerli olamayız” itirafında bulunsa da bu eldivenlerle bu durumu değiştirmeye çalışıyor. Bilgisayarın kullanıcının el hareketlerini anlamasına ve yansıtmasına yardımcı olurken, eldivenler ayrıca basınç, doku ve titreşim gibi şeyler için bir dizi karmaşık, nüanslı duyumlar üreterek kullanıcıya deneyim sağlamayı hedefliyor.
Meta, kullanıcıların eldivenle yaşayacakları deneyimi şu şekilde özetliyor: “Ultra gerçekçi 3D avatarla sanal bir 3D bulmaca üzerinde çalıştığınızı hayal edin. Masadan sanal bir yapboz parçası aldığınızda, parmaklarınızın hareketini otomatik olarak durdurur ve elinizde olduğunu hissedersiniz. Parçayı daha yakından incelemek için tutarken kenarlarının keskinliğini ve yüzeyinin pürüzsüzlüğünü hissediyorsunuz, ardından yerine oturttuğunuzda tatmin edici bir çıtırtı duyuyorsunuz.”
Son gelişmeler sizce de çok heyecan verici değil mi?
Kaynaklar: usatoday.com, wired.com, mashable.com